„Pozelenelo“ i pivo: Industrija uvodi enzime da bi bila eco-friendly

BizSrbija
07. okt. 2025. 10:38
News
„Pozelenelo“ i pivo: Industrija uvodi enzime da bi bila eco-friendly
Image by Peter Kraayvanger from Pixabay

Pivarska industrija sve više usvaja održive prakse kako bi smanjila svoj uticaj na životnu sredinu, a da pri tome ne naruši kvalitet proizvoda i efikasnost proizvodnje.

Jedna od ključnih inovacija u tom procesu jeste primena enzima u proizvodnji piva, koja privlači pažnju zbog mogućnosti da poveća održivost bez odstupanja od tradicionalnih metoda kuvanja piva, piše portal Akcize.com.

Pivare širom sveta sve češće koriste ove biološke katalizatore kako bi optimizovale upotrebu resursa, smanjile količinu otpada i povećale energetsku efikasnost. Enzimi imaju presudnu ulogu u razgradnji sirovina tokom procesa kuvanja piva, omogućavajući efikasnije izdvajanje fermentabilnih šećera iz žitarica. Na taj način smanjuje se potrebna količina sirovina i energija koja se troši u samom procesu.

Upotreba enzima pivarama omogućava i lakše upravljanje nusproizvodima, čime se dodatno smanjuje količina otpada i doprinosi ostvarivanju ekoloških ciljeva industrije. Kako ekološki izazovi sve više oblikuju globalnu proizvodnju, integracija enzimskih tehnologija u proces pravljenja piva postaje simbol prelaska pivarskog sektora na zelenije, odgovornije i dugoročno održive modele poslovanja.

Izvori:

Teme

Pratite nas na društvenim mrežama:

Budite u toku

Prijavite se za naš newsletter i primajte ekskluzivne poslovne vesti direktno u inbox

🔒 Vaši podaci su bezbedni. Nikada nećemo deliti vašu email adresu.