Sa ciljem unapređenja razvoja omladinskog, ženskog i porodičnog preduzetništva, u Privrednoj komori Srbije danas je svečano potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Sektora preduzetništva PKS i Ugostiteljsko-turističke škole iz Beograda.
Sporazum su potpisali Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije i Igor Gvozden, direktor Ugostiteljsko-turističke škole i izvršni direktor Međunarodne federacije ugostiteljsko-turističkih škola.
Ovaj sporazum predstavlja nastavak dugogodišnje i uspešne saradnje u oblasti očuvanja, unapređenja i razvoja preduzetništva, ugostiteljstva i turizma u Srbiji i regionu. Saradnja će obuhvatiti nove zajedničke aktivnosti, sa posebnim akcentom na povezivanje obrazovanja, nauke i privrede, u skladu sa državnom strategijom za podršku preduzetništvu.
"Na ovaj način nastavljamo našu misiju povezivanja privrede sa obrazovnim institucijama, što je osnov za dugoročan i održiv razvoj. Poseban fokus stavljamo na podršku ženskom, omladinskom i porodičnom preduzetništvu, jer verujemo da upravo tu leži budućnost naše privrede”, istakla je Simanić.
Ugostiteljsko-turistička škola, sa školskom radionicom u hotelu Palas, vodeća je institucija u oblasti obrazovanja kadrova za ugostiteljsko-turistički sektor u Srbiji. Škola je u postupku dobijanja statusa regionalnog trening centra, u saradnji sa Kancelarijom za dualno obrazovanje i NOKS.
Potpisivanjem ovog sporazuma otvaramo vrata novim oblicima saradnje i razmene znanja, uz podršku PKS, rekao je Gvozden i dodao da je u oblasti ugostiteljstva i turizma, potreba za kompetentnim kadrovima velika.
"Naši nastavnici i učenici zajedno postavljaju standarde rada i učenja. Misija naše škole jeste da, kroz nastavni predmet, naš učenik već tokom školovanja dobije svest o preduzetništvu i biznisu", istakao je Gvozden i dodao da broj od 1500 učenika predstavlja pravu malu armiju mladih koji su osposobljeni, kompetentni i sigurni u sebe.
Nakon potpisivanja sporazuma, učenici Ugostiteljsko-turističke škole prezentovali su svoja znanja i veštine kroz praktični rad u okviru školske radionice u hotelu Palas.
Profili kuvar, poslastičar i konobar predstavljeni su kroz demonstracije koje simbolizuju spoj teorije i prakse, na čemu će se i ubuduće zasnivati saradnja ove dve institucije.